Goedkope energie vinden is makkelijker dan je denkt!

Goedkope energie, daar zullen de meeste mensen geen bezwaar tegen hebben. Energie via een goedkope energieleverancier is natuurlijk prettig, omdat energie een post is die maandelijks terugkomt.

Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar een goedkope nieuwe wasmachine, maar dat levert niet zoveel op als goedkope energie vinden.

Een goedkope wasmachine vinden is namelijk een eenmalige besparing. Goedkope energie vinden is een structurele besparing.

Toch vinden veel mensen het lastig om goedkope energie te vinden. Dat is ergens ook wel logisch. Goedkope stroom en goedkoop gas vinden is moeilijker omdat er veel factoren een rol spelen.

De energiemarkt is wat minder transparant. Toch is het eigenlijk heel eenvoudig om goedkope energie te vinden.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Het kale leveringstarief is de prijs per eenheid energie, zonder de energiebelasting, duurzaamheidtoeslag en BTW. Het kale leveringstarief geldt bij stroom per kWh en bij gas per m3. Vastrecht is een vast bedrag wat je betaalt aan de energieleverancier voor de levering van gas en stroom. Je kunt het vergelijken met abonnementsgeld. In veel gevallen is dit tussen de €20 en €80 per jaar. Veel energieleveranciers kiezen ervoor om klanten te werven met een welkomstkorting. Deze korting wordt aan het einde van het jaar verrekend met de jaarnota, de korting kan er voor zorgen dat je goedkoper uit bent als bij een andere leverancier zonder een welkomstkorting.

Goedkope energie is energie die je niet gebruikt

Als je gaat zoeken naar goedkope energie dan denk je misschien aan het vergelijken van energieleveranciers, om zo lagere energieprijzen te krijgen. Dat is natuurlijk een manier om goedkope energie te vinden. Het is echter belangrijk om eerst een stap terug te doen.

Energie besparen is de makkelijkste manier om een lagere energierekening te krijgen. Energie besparen is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu. Zelfs als je duurzame energie afneemt, dan is energie besparen nog beter voor het milieu.

Energie besparen kan op verschillende manieren. Je kan investeren in het isoleren van je woning, dubbelglas nemen en dat soort zaken. Deze manieren om energie te besparen kosten aanvankelijk veel geld. Die kosten kan je op termijn terugverdienen, maar je moet wel eerst het geld hebben om die investeringen te doen. Als je gaat investeren in het besparen van energie dan is het echter wel goed om het volgende in je achterhoofd te houden. De goedkoopste investeringen leveren vaak het meest op. 

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Om een voorbeeld te geven: als je een timer in je douche plaatst dan kost je dat ongeveer €5. Dat is een bedrag dat zeker te overzien is. Als iedereen in je gezin daar een minuut korter door douchet, dan heb je die ‘investering’ zo terugverdiend. In een huishouden met 4 mensen zou een timer een besparing van ongeveer 25% op kunnen leveren. 10 minuten douchen kost ongeveer €0,40. Stel dat je 7 en een halve minuut gaat douchen. Een besparing van 25% levert dan dus €0,10 per persoon op. In totaal is dat een dagelijkse besparing van €0,40. De terugverdientijd is dan ongeveer 2 weken. Nu denk je misschien, leuk die €0,40 per dag. Maar reken even mee. In een jaar bespaar je dan €146 aan energie. Stel dat een timer drie jaar meegaat, dan bespaart een timer je dus in totaal ongeveer €440. Dat is serieus geld, en het enige wat je er voor hoeft te doen is een simpele kookwekker te kopen.

Dit is een simpel voorbeeld hoe je op een makkelijke manier energie kan besparen en vervolgens ook geld kan besparen. Zo zijn er natuurlijk wel meer dingen die je kan doen om je energierekening omlaag te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende kraan, led-verlichting en een slimme thermostaat. Energie besparen begint met lage investeringen.

Goedkope energie is energie die je niet gebruikt

Natuurlijk zal je altijd nog energie nodig hebben. Energie besparen is niet de enige manier om je energierekening omlaag te brengen. Goedkope energie kan je energierekening verder omlaag brengen.

Gas en elektra vergelijken kan je helpen om je energierekening verder te laten dalen. Door een onafhankelijke energievergelijker in te vullen zie je heel snel hoeveel jij kan besparen op stroom en gas.

Als je wilt overstappen naar een goedkope energieleverancier is het in de eerste plaats belangrijk dat je weet of je al over kan stappen. Je mag in principe te allen tijde overstappen, maar als je nog vastzit aan een energiecontract, dan moet je een opzegvergoeding betalen. 

Het overstappen van energieleverancier is dan niet zo lonend meer. Overstappen van energiemaatschappij doe je daarom meestal pas als je energiecontract voor bepaalde tijd is afgelopen.

Goedkope energie begint met het invullen van een energievergelijker

De zoektocht naar een goedkope energieleverancier begint met het invullen van een energievergelijker. Een onafhankelijke energievergelijker is een simpele tool die jou helpt om de beste energie-aanbiedingen voor jou op een rijtje te zetten.

Een onafhankelijke energievergelijker heeft je adres nodig en je jaarlijkse energieverbruik om uit te kunnen zoeken welke energiemaatschappij goedkope energie voor jou heeft. Je jaarlijkse energieverbruik kan je vinden op de jaarnota van je energiemaatschappij.

Wanneer je nog geen jaarnota hebt kan je de energievergelijker een schatting van je energieverbruik laten maken. Zo kan je ook zonder je jaarlijkse verbruik te weten goedkope energie vinden. Als je deze gegevens hebt ingevuld gaat de energievergelijker voor jou op zoek naar goedkope energie.

Binnen enkele seconden krijg je al te zien welke energiemaatschappij voor jou het voordeligst is.

Goedkope energieleverancier: maak een goede keuze

Een energievergelijker laat je meerdere aanbiedingen zien. Een goedkope energieleverancier vinden is namelijk niet een kwestie van het eerste het beste resultaat aanklikken. Er is nog een aantal andere factoren waar je op moet letten.

Zo speelt de looptijd van een energiecontract een belangrijke rol. Sommige mensen vinden het fijn om een energiecontract met een langere looptijd te kiezen. Andere mensen vinden het fijn om een kortere looptijd te hebben. Daar moet je zelf een keuze in maken.

Goedkope energie vinden is ook een kwestie van goed kijken. Een energiecontract kan namelijk nu lage energieprijzen hebben, maar als het variabele kosten zijn, dan kunnen die prijzen in de toekomst weer gaan stijgen.

Er zijn ook energiecontracten die een iets hogere energieprijs hebben, maar waarvan de prijs voor een bepaalde periode vaststaat. Je hebt dan zekerheid over de energieprijzen.

Goedkope energie is natuurlijk prettig, maar sommige mensen vinden het ook belangrijk om duurzame energie af te nemen. Duurzame energie kan soms iets duurder zijn dan grijze energie. Duurzame energie is echter een stuk beter voor het milieu. Er zijn mensen die daarom graag iets meer betalen voor duurzame energie. Overigens kunnen goedkope energie en duurzame energie hand in hand gaan. De overheid geeft namelijk subsidie aan energiemaatschappijen die duurzame energie opwekken. Daarom kan duurzame energie ook goedkope energie zijn!