Energie bij een andere maatschappij afnemen

Energieleveranciers vergelijken is tegenwoordig een stuk makkelijker dan je denkt. Het is daarom echt zonde dat zo weinig mensen energieleveranciers vergelijken. Gas en elektra vergelijken kan er namelijk voor zorgen dat je veel minder hoeft te betalen voor stroom en gas.

Echter, het vergelijken van energiemaatschappijen doe je niet voor lagere energieprijzen alleen. Als je overstapt van energieleverancier, dan kan je ook gelijk overstappen naar een energieleverancier die zijn energie op een duurzame manier opwekt. Duurzame energie is namelijk een stuk beter voor het klimaat en het is tegenwoordig nog betaalbaar ook.

Kortom: energieleveranciers kan jou makkelijk geld laten besparen en je kan je ecologische voetafdruk verkleinen. Dat zijn twee belangrijke redenen om eens een onafhankelijke energievergelijker in te vullen. Er zijn toch nog veel mensen die het maar ingewikkeld vinden om over te stappen van energieleverancier. Daarom leggen we hier uit hoe jij eenvoudig van energieleverancier kan wisselen en geld kan besparen in jouw huis

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Heb je een filter geselecteerd dan krijg je direct een nieuw overzicht. Het voordeligste contract staat altijd bovenaan in de zoekopdrachten. Alle prijzen welke worden aangegeven zijn altijd de totaal kosten per jaar, hier is alles in meegenomen. Per energieleverancier kun je zien hoe deze kosten zijn opgebouwd.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Energieleveranciers vergelijken: dat doe je met een onafhankelijke energievergelijker

Energieleveranciers vergelijken is tegenwoordig heel eenvoudig. Met een paar muisklikken kan je zien of jij over kan stappen naar een goedkopere energiemaatschappij. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig, met een onafhankelijke energievergelijker.

Een onafhankelijke energievergelijker laat jou heel snel zien welke energieleveranciers voor jou de beste energiecontracten hebben. Om een energievergelijker in te vullen heb je twee dingen nodig. In de eerste plaats moet je je adres opgeven.

Dat zal niet zo moeilijk zijn. Je moet je adres opgeven omdat niet iedere energiemaatschappij op ieder adres gas en elektra levert. In de tweede plaats moet je aangeven hoeveel energie je in een jaar verbruikt. Waarschijnlijk denk je nu: ik heb geen idee. Dat is niet erg. Je kan eenvoudig zien hoeveel stroom en gas je in een jaar hebt verbruikt.

Je energiemaatschappij stuurt je namelijk ieder jaar een jaarnota. Op die jaarnota zie je direct hoeveel stroom en gas je verbruikt. Op basis van deze gegevens kan je zo een energievergelijker invullen.

Energieleveranciers vergelijken door je energieverbruik te schatten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je je jaarnota niet bij de hand hebt. Ook dan kan je energieleveranciers vergelijken. Het vergelijken van energieleveranciers doe je dan door een onafhankelijke energievergelijker je energieverbruik te laten schatten.

Een energievergelijker ‘weet’ hoeveel energie een bepaald huishouden verbruikt. Dat wordt een modelhuishouden genoemd. Een energievergelijker heeft verschillende modelhuishoudens.

Op het moment dat jij opgeeft in wat voor woning je woont en met hoeveel mensen jij in die woning woont, dan vergelijkt een energievergelijker jouw situatie met het energieverbruik van een modelhuishouden. De energievergelijker neemt het energieverbruik van het modelhuishouden als uitgangspunt en gaat vervolgens kijken welke aanbiedingen voor jou het meest geschikt zijn.

De juiste energiemaatschappij vinden

Als je eenmaal een onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan kan je natuurlijk het eerste het beste resultaat aanklikken en overstappen van energieleverancier. Dat kan, maar verstandig is dat meestal niet.

Wie een energiemaatschappij vergelijkt is meestal niet alleen op zoek naar de laagste energieprijzen. Energie is namelijk meer dan een product alleen. Energie wordt op een bepaalde manier opgewekt. Zo is er duurzame energie en er is grijze energie. Soms is duurzame energie wat duurder dan grijze energie. Het kan echter goed zijn dat je die extra prijs graag wilt betalen.

Duurzame energie is namelijk energie die een stuk minder belastend is voor het milieu. Bij het opwekken van groene stroom komt er over het algemeen minder CO2 vrij dan bij grijze energie. Helemaal scherp is dat onderscheid echter niet te maken.

Zo wordt energie die wordt opgewekt uit biomassa tot groene stroom gerekend. Kernenergie wordt daarentegen tot grijze energie gerekend. Het is echter maar de vraag of er bij kernenergie meer CO2 wordt uitgestoten dan in bij energie uit biomassa.

Daarnaast is het ook van belang om te kijken waar de energie wordt opgewekt. Veel mensen die duurzame energie willen afnemen vinden het belangrijk dat die energie ook in Nederland wordt opgewekt. Sommige energiemaatschappijen spelen daar op in, door bijvoorbeeld heel precies aan te geven waar jouw energie vandaan komt.

Een andere mogelijkheid om makkelijk energie te besparen is om een waterontharder aan te schaffen en deze te installeren op uw waterleiding. De waterontharders zorgen voor een betere doorstroom van het water en besparen daarmee tot wel €300 per jaar aan energiekosten. Daarnaast zijn er vele andere voordelen aan de waterontharder. Benieuwd welke waterontharder u het beste kunt aanschaffen? Check dan deze test om de beste waterontharder te vinden. 

Hoe lang zit je aan een energiecontract vast?

Als je een energievergelijker hebt ingevuld, dan krijg je een aantal aanbiedingen te zien. Niet al die aanbiedingen zijn hetzelfde. De looptijd van energiecontracten kan variëren. Dat betekent dat je soms voor een langere periode aan een energiecontract vastzit. Dat je langer aan een energiecontract vastzit, wil niet zeggen dat het energiecontract goedkoper is.

Bij een energiecontract kan je de prijzen vastzetten. Dat wil zeggen dat je vooraf afspreekt hoeveel je gaat betalen voor stroom en gas. Op het moment dat de energieprijzen stijgen, dan hoef jij niet meer te betalen. Je hebt immers al een prijs afgesproken. Het omgekeerde is echter ook waar. Als de energieprijzen dalen, dan hoef je niet minder te betalen.

Bij een energiecontract met vaste tarieven weet je dus waar je aan toe bent. Je weet vooraf welke energieprijzen je gaat betalen. Die zekerheid is overigens wel betrekkelijk. De energierekening bestaat namelijk niet alleen uit de kosten van energie. Een fors gedeelte van je energierekening bestaat uit belastingen. Daar heeft een energiemaatschappij natuurlijk geen invloed op.

Waar kan ik beter voor kiezen?

Als je een energiecontract met een lange looptijd afsluit, dan koop je dus zekerheid. Voor die zekerheid betaal je als het ware een premie. Daarom is een energiecontract met een lange looptijd niet altijd goedkoper dan een energiecontract met een korte looptijd.

Het is natuurlijk niet aan ons om te bepalen welk energiecontract het beste is. Het voordeel van een energiecontract met een langere looptijd en vaste energieprijzen is dat je zekerheid hebt. Het nadeel is dat als je eerder opzegt, je een opzegvergoeding moet betalen en de welkomstkorting kwijt bent.

Dan is je voordeel waarschijnlijk wel weg. Het ligt er dus aan of je in staat bent om goed in te schatten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ga je binnenkort verhuizen? Verwacht je een gezinsuitbreiding? Dan is een energiecontract met een langere looptijd waarschijnlijk niet zo geschikt voor je.

Kan je de toekomst wel goed inschatten en heb je behoefte aan zekerheid? Dan is een energiecontract met een langere looptijd zeer geschikt voor je.