Energietarieven vergelijken: zo gaan goedkoop en duurzaam hand in hand

Energie gebruiken we iedere dag. Er zullen maar weinig mensen in Nederland zijn die geen energiecontract hebben. Toch staan we er maar weinig bij stil hoeveel energie we gebruiken, hoeveel we daar voor betalen en waar die energie vandaan komt. energiebronnen vergelijken helpt bij het bepalen van energietarieven

Dat is eigenlijk best wel zonde, check anders een https://www.energie-vergelijken.net om te besparen. Want door minder energie te gebruiken en goedkopere energie af te nemen kan je veel geld besparen. Door na te gaan waar je energie vandaan komt en over te stappen naar een energieleverancier met duurzame energie, bewijs je het milieu ook nog eens een dienst.

De zoektocht naar een goedkope en duurzame energieleverancier is voor veel mensen een behoorlijke opgave. Dat is eigenlijk onterecht, het vinden van een energieleverancier die bij je past is makkelijker dan je denkt.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Omdat we het voor iedereen zo makkelijk mogelijk willen maken om een goede en schone energieleverancier te vinden, hebben we hier een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Zo wordt het ook voor jou makkelijk om in mum van tijd een goedkope energieleverancier te vinden én duurzame energie af te gaan nemen.

Energie bij een andere maatschappij afnemen

Als je weet dat je kan overstappen van energieleverancier, dan is het natuurlijk zaak om te kijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. Natuurlijk kan je alle websites van energiemaatschappijen bezoeken en zo handmatig energie vergelijken, maar echt efficiënt is dat niet.

Het is waarschijnlijk makkelijker om een onafhankelijke energievergelijker in te vullen. Een onafhankelijke energievergelijker vergelijkt jouw energiebehoefte met de verschillende aanbiedingen van energieleveranciers. Zo zie je binnen een paar seconden welke energiemaatschappij voor jou het voordeligst is.

Energiebronnen vergelijken

Om een energievergelijker in te vullen moet je je adres en je verbruik opgeven. Je jaarlijkse verbruik kan je vinden op de energienota die je jaarlijks van je energiemaatschappij krijgt. Op die jaarnota zie je precies hoeveel energie je in een jaar hebt verbruikt. Het is wel belangrijk dat die energierekening een volledig beeld van de werkelijkheid geeft.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Als je bijvoorbeeld een tijd in het buitenland hebt gewoon, of een gedeelte van het jaar hebt samengewoond, dan geeft de energienota geen realistisch beeld van je energieverbruik. Het maakt immers nogal een verschil of je in de wintermaanden bent thuis geweest of niet. Ook als je gaat verhuizen en je energie zoekt voor je nieuwe woning heb je niks aan je jaarnota.

Om die reden is het ook mogelijk om een energievergelijker uit te laten rekenen hoeveel energie jij in een jaar verbruikt. Om dat te doen moet je wat energiebronnen vergelijken en informatie opgeven over je woonsituatie en je huishouden. Vervolgens zoekt een energievergelijker uit hoeveel energie een vergelijkbaar huishouden verbruikt. Aan de hand van die informatie gaat de energievergelijker op zoek naar de beste aanbiedingen voor jou. Binnen mum van tijd zie je vervolgens waar je goedkope energie af kan nemen, en welke energiemaatschappij duurzame energie aanbiedt.

Energie van een andere leverancier? Controleer eerst je contract

De meeste mensen in Nederland hebben een energiecontract voor bepaalde tijd. Dat wil zeggen dat zo’n energiecontract een looptijd heeft van een paar jaar. In die periode mag je je energiecontract wel opzeggen, maar als je dat doet moet je een opzegvergoeding betalen.

Dat is natuurlijk zonde van je geld. Het is daarom van belang energiebronnen vergelijken en te controleren of je al over mag stappen. Op je energiecontract staat de looptijd van je contract. Is de looptijd al verstreken?

Dan is je energiecontract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je betaalt dan hogere energieprijzen.

Het overstappen van energieleverancier is voor jou dan helemaal aantrekkelijk geworden.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Overstappen naar duurzame energie

Als je een onafhankelijke energievergelijker hebt ingevuld, dan zie je direct welke aanbiedingen voor energieleveranciers voor jou hebben. Soms kan je zelfs direct al zien hoeveel jij kan gaan besparen op je energierekening.

Dat is natuurlijk prettig, maar energie vergelijken gaat over meer dan alleen de energieprijzen. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om ook duurzame energie af te nemen. Als je gaat overstappen van energieleverancier, dan kan je hier rekening mee houden.

Als je het belangrijk vindt om duurzame energie af te nemen, dan kan je daar op filteren. Natuurlijk is het wel goed om dan toch nog even verder te kijken. Duurzame energie is namelijk een verzamelnaam. Daar vallen heel veel soorten energie onder. Zo is biomassa bijvoorbeeld een vorm van duurzame energie.

Biomassa heeft echter wel een grotere impact op het klimaat dan bijvoorbeeld energie die opgewekt is met behulp van de zon, of de wind. Daarnaast zegt de term grijze stroom ook niet alles. Zo wordt kernenergie onder grijze stroom gerekend. Toch hoeft kernenergie niet per sé slecht voor het klimaat te zijn. 

Of je wel of geen kernenergie af wilt nemen hangt natuurlijk af van je persoonlijke opvattingen. Het is echter wel belangrijk dat je even goed kijkt hoe energie wordt opgewekt en of dit aansluit bij jouw idealen.

Vaak wordt gedacht dat duurzame energie duurder is dan grijze energie. Soms is dat zo. Soms ook niet. Dat komt omdat de overheid subsidies geeft aan duurzame energiemaatschappijen.

Zij kunnen dan tegen een lagere prijs duurzame energie opwekken. Vervolgens hoeven ze jou daar niet extra voor te laten betalen. Op de manier gaan goedkope energie en duurzame energie hand in hand.

Energie besparen: zo snijdt het mes aan twee kanten

Energie besparen is natuurlijk ook een manier om je energierekening omlaag te brengen. Daarnaast is energie besparen ook nog eens goed voor het milieu. De beste energie voor het klimaat is de energie die je niet gebruikt. Het is daarom niet alleen goed om energieleveranciers te vergelijken en zo lagere energieprijzen te krijgen.

Je kan nog meer energiebronnen vergelijken en op je energierekening besparen en het klimaat nog meer een dienst bewijzen door minder energie te gebruiken. Er zijn simpele dingen die je kan doen om minder energie te gebruiken. Soms helpt een energiemaatschappij je daarbij. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat als welkomstkorting te geven. Ook zijn er energieleveranciers die actief tips geven om energie te besparen. Als je energieleveranciers gaat vergelijken, dan is het ook goed om te kijken of ze je helpen om energie te besparen. Op die manier snijdt het mes namelijk aan twee kanten.